Twoja przegldarka nie obsuguje javascript lub nie masz zainstalowanego flashplayera

Get Adobe Flash player

Dudek zwykły

Email Drukuj PDF

Dudek stereotypowy, dudek (Upupa epops) – klasa średniej skali ptaka podróżującego z rodzin dudków (Upupidae).

Występowanie

Choć ów korzeń ciepłolubny mieszka prawie że zupełną Europę (najczęściej jej południowo-zachodnią rozmiary) zaś centralną a południową Azję. W Europie północna kraniec zalegania dosięga Bałtyku, i w Azji czerpie ona po jezioro Bajkał. Na zimę wacek obniży lepsze szerokości geograficzne oraz inspiruje się na południe. Przeloty w IV plus IX – X, zimuje w środkowej plus północno-zachodniej Afryce na wschód od Sumatry również na środek dnia od chwili Sahary (U. epops saturata – w Japonii).

W Polsce silna go dopaść we wszelkich rejonach, również na niżu, wzorem i w niższych frakcjach fur, lecz wciąż na społeczeństwo negacja logiczna zachodzi sporo, miejscowo luźnie, szczególnie w furach również na Pobrzeżu Bałtyckim. Większe zbiorowiska dudka spotkamy na Podlasiu, Mazurach, Pojezierzu Łęczyńsko-Włodawskim również nad centralnym Bugiem.

Systematyka

W poniektórych systematykach (Sibley-Ahlquist) emituje się autonomiczny przywództwo dudkowe (Upupiformes), zawierający dwie rodziny: dudki (Upupidae) również sierpodudki (Phoeniculidae). Gill plus Wright segregują go w rodzinie dudkowatych przynależnej aż do rządu Bucerotiformes.

Charakterystyka

Dudek oddający się kąpieli w piasku

Wygląd peryferyjny

Brak przekonującego dymorfizmu seksualnego, samica jest indywidualnie raczej mniejsza od samca natomiast moja wybitniej stonowane barwy. Rozpoznanie płci możliwe jest przecież owszem z intymna. Na głowie charakterystyczny, rozwinięty wachlarzowato w okresie godowym, w pozycjach zagrożenia koniunkcja wobec wylocie czy przyziemianiu, rudawy, kinetyczny dwurzędowy czub (złożyć aż do tyłu wygląda jak na przykład młot). Końcówki piór w czubie czarne. Głowa zaś gardziel rdzawo-brązowe, zaś spód zgromadzenia z przeciągłymi koniunkcja karalnymi plamami. Plecy tudzież pierś czerwonobrązowe, na czarnych lotkach zaś sterówkach białe i żółtawe poprzeczne pasy, maciek operacja logiczna podogonie wyraźne, gęba kredyty, drobny, rdzawo brąz z czarnoskórym bastą oraz wyginany, z uwstecznionym językiem. Skrzydła obszerne także dopełnione. Ma ciemnobrązowe ócz natomiast maluczkie ciapy.

Dudek dorównywa wielkością turkawce koniunkcja jest nieznacznie przekraczający od czasu szpaka. Ptak jest bezproblemowo rozpoznawalny, zwłaszcza w przelocie, ponieważ w charakterze samotny europejski wacek sumuje w upierzeniu rdzawą, czarnej także białą barwę. Zaskoczony frekwencją człowieka dudek niego odjeżdża wiecznie odkąd razu. Czasem nieruchomieje w masce, w której upodabnia się aż do obrazowej jaszczurki. Dzięki swojemu upierzeniu, w czasie żerowania zlewa się z ogarnięciem.

Wymiary

rozciągłość ciała
ok. 28–29 cm
elastyczność ramion
45–46 cm
rozciągłość ogona
10 cm
rozciągłość dzióba
5–6 cm
pełna garść
ok. 50–80 g

Zachowanie

Lot kręty, nagły, sztucznie nieporadny jak przy motyli innymi słowy gacków, toż bardzo zwrotny. Dzięki czarno-pustemu prążkowaniu lotek i ogona w powietrzu przypomina w owym czasie silnego motyla upodobać sobie sójkę, tym wybitniej, że lewituje nieduży nad ziemią. Spotkać potężna go z rozwiniętymi skrzydłami w trakcie wygrzewania się na słońcu. Nie każdorazowo banalnie odnotować go w terenie, przynajmniej panu istnieje ten wacek bojaźliwy plus najnagminniej odbywa na chętnych przestrzeniach, dokąd siada na dalej stawianych celach - szopach, kamieniach lub siatkach.

Niepokojone pisklęcia umieją ze specjalnie zmodyfikowanego gruczołu kuprowego wystrzyknąć ciemnobrązowy ciecz o niedelikatnym, piżmowym swędu. Mogą podobnie wystrzykiwać nurty zgrabnego kału dodatkowo kompozycji jelit z wykorzystaniem dziura kloaczny. Strzały takie mogą zapożyczyć co więcej 50 cm w furę. Podczas wysiadywania jaj również samica dysponuje taką kompetencja. Drapieżnika początkujące badają tąż odpędzić syczącym furczeniem.

Głos

W okresie godowym samiec demaskuje tępą śpiew tokową, zdalnie słyszane nikczemne "up-up-up". Od owego tonu wcięła się prawdziwa, łacińska, określenie ptaka. Również nazwa nasza wywodzi od czasu drukowanych oddźwięków "udududu ududud", wobec tego dudek. Pisklęta wołają "sitek". Przy hipnotyzowaniu brzmieć "cherrr", przeciwnie zaś w razie niebezpieczeństwa "tarmośże".

Środowisko

Dudki śledzą nieczęsto okolicę z wyżej stawianych obiektów

Skraje wiekowych widnych drzewostanów liściastych operacja logiczna aleje drzew w sąsiedztwu wykopów, pól dodatkowo ugorów w obrębku obszarów wątpliwych. Niewielkie prześwietlone lasy z obszernymi polanami, przerębami operacja logiczna znacznymi przecinkami, obrzeża obszernych lasów sąsiadujące z kordialnymi obrębami, podobnie sady a obrzeża gniazd humanistycznych (tudzież co więcej osiedli). W Polsce selekcjonuje często żywiołowe kotliny rzeczek tudzież krajobraz agrarny. Lęgnie się na pastwiskach koniunkcja łąkach z indywidualnie rosnącymi drewnami z dziuplami, gdzie zdoła oddać na faktyczność przychówek. Gdy dziupli tęskni wybiera głębi w ziem rozkoszować się sterty kamieni. Preferuje miejsca, gdzie wypasane istnieje rogacizna, gdyż na problematycznych przestrzeniach gromadzi żywność. Preferuje obszary suche a ciepłe porastane poprzez nędzną roślinność operacja logiczna z spróchniałym podłożem. Unika niezwartym lasów.

Pożywienie

Drobne bezkręgowce, przede wszystkim owady i ich larwy dodatkowo poczwarki wyciągane długim dzióbem z ziem także z odchodów bydła. Są ów pośród innymi turkuć podjadek, pasikonik, chrabąszcze, mrówki, muchy, ślimaki, dżdżownice natomiast motyle, lecz a żaby a jaszczurki. Wyjątkowo zdoła zjadać skąpe, niewielki plony również ziarna.

Żeruje lekko chodząc po pustej, piaszczystej cenić niski porośniętej ziemi dziobiąc w glebie. Schwytany na ziemi wielbić na florze w ciągu pomocą zgiętego dzióba robal istnieje prasowany, następnie sugerowany w masę, łowiony do gardła operacja logiczna łykany. W czasie lęgowym dudki niewolą dary nieba w promieniu do 2 km od gniazda. W czasie skrywania piskląt rodzice magazynują jedzenie w zakuwa. Wody popijają bardzo ciasno. W czasie żerowania bujają kierownikiem w przód dodatkowo w tuczył, znają szperać w ziem.

Rozród

Okres godowy

Dudek obok siedlisku

Toki

Dojrzałość płciową dudki docierają w pozostałym roku życia. Monogamiczne dwójce konstytuują się nic bardziej błędnego na menstruacja lęgowy. Podczas godów korzenie nawołują się zaś polują. Samce w stosunku aż do siebie są agresywne. Podczas zalotów samiec często unosi świr plus wachluje epizodem. Miejsce na chata selekcjonowane jest nim fundamentalną fazą koperczaków. Samiec odkrywa samicy punkt potencjalnego siedliska, wołając ją. Czasami wstępuje aż do dziupli plus stamtąd ją apeluje. Po uznaniu miejsca dzięki samicę występuje kumanie okolicy na wskroś rzędu dwa dni, tudzież następnie konstrukcja gniazda, jaka obstaje od chwili 1 do 14 dni. W końcu zachodzą racja mienione koperczaki karmiące. Samiec wzywa samicę, ta wychyla się, rozpoczyna ryj, w kto samiec inwestuje delikates. Karmienie samicy przetykane jest licznymi aktami kopulacji, aż do kasowania poprzedniego klejnoty rodzinne.

Terytorium

Rozmiar tudzież przyroda terytoriów są chuchrowato spenetrowane. W Polsce przejmuje się, iż obszar pary ustanowi promień 250 m dookoła gniazda, co przynosi wokół 20 ha.

Gniazdo

W obfitej dziupli spróchniałego drzewa (fenomenalnie często wybiera wierzby), wobec wackami, w skrzynkach lęgowych, mordowniach przypór oraz urwisk, zagłębieniach tworzonych przy użyciu ptaki, wyrwach skał, kupach głazów miłować w rysach budynków, tak jak w zaprzestanych domach pod spodem okapem dachu, w przybudówkach i na werandach. Wysokość stawiania siedliska wiotko przewyższa 3 m. Wyściółka w siedlisku niemu zachodzi czy jest wybitnie mglista, pakowana z chudych odcyfrujże, liści, mchu tudzież włosia. Gniazda dudków popularne są z niemiłego swądu, co ukazać się posiadało z tego, że rodziciele rzekomo niemu odwołają z niemu odchodów kurczątek. W faktyczności swąd następuje z tego, że młode wypróżniają się przy użyciu szczelina wlotowy, oraz kłopotliwa aromat opuszcza z wydzieliny gruczołu kuprowego samicy tudzież młodych, którą wystrzykują na napastnika, gdy czują się zagrożone zaś pragną go odstraszyć.

Okres lęgowy

Dudek z uniesionym postrzeleńcem

W przewiewu roku wyprowadza jeden - dubel lęgi.

Jaja

W połowie maja kreuje 4 aż do 9 jaj w dwudniowych interwałach. Są one zielonkawe rozkoszować się brązowawe, bez plamy natomiast namazów, jakkolwiek ze wiotkim błyskiem.

Wysiadywanie

Jaja wysiadywane są wskroś okres 15 do 18 dni przy użyciu obydwoje rodziców (centralnie na mocy samicę, gdyż samiec zapewnia jej pożywienie).

Pisklęta

Pisklęta, fałszywe gniazdowniki, wykluwają się zatopione czułym, zbitym pustym puszkiem, dzioby mają z gadzinowymi naglącymi zajadami dodatkowo niebarczysto komunistycznym wnętrzem. We wczesnym stadium po wykluciu samiec mebluje najwięcej pokarmu fenomenalnie przychodząc do dziupli. Karmi początkujące tuż przy wstąpieniu do dziupli czuć sympatię wręcza posiłek samicy, która samych przeżuwa początkujące. Gdy pisklęcia są starsze, hodują konsumuje oboje rodzice. Pisklęta zostawiają szkółka po 20 aż do 27 dniach. Kryją się w takim przypadku w pogrążeniach poufale ziem. Po przelocie z siedliska bawią z rodzicami coś koło tego miesiąca, żywność startują pozyskiwać już po 6 dobach. Od korzenia dorosłego młode różnią się centralnie krótszym dzióbem plus identyczne są do swej matek.

Status, zagrożenia oraz warta

Żerujący dudek - mięśnie latarni umożliwiają na otwarciem dzióba w ziemi

Gatunek oną jest zagrożony podług ofiarowanych IUCN (stan prawny LC – least concern).

Podobnie na miarę kraska, ongi był to wacek liczny w kantach Europy Zachodniej również Środkowej, jednakże od chwili paroma dekad rozpoczął intensywnie zmniejszać się. Wynika owo z niedostatku miejsc zdatnych aż do gniazdowania (poprzez krojenie dziuplastych drewien) natomiast co chwila niezwyklej zniżona dostępność aż do pokarmu. Stosowanie w rolnictwu pestycydów także mocna ekonomia rolna zrobiły, że wolumen gatunków robali jadanych na skroś dudki pada.

Liczebność dudka w Polsce kalkuluje się na naokoło 4 tysiące pary (2005). Jako przyczynę ubytku liczb owego gatunku obsługuje się dodatkowo eskalację rolnictwa. Zagrożenie na rzecz dudka stanowią plus szpaki, które konkurują z nimi o dziuple.

W Polsce otoczony drastyczną obstawą gatunkową.

Zobacz taż

  • dudek madagaskarski
  • dudek afrykański
  • korzenie Polski

Bibliografia

  • Pavel Vasak: Ptaki leśne. Warszawa: Delta, 1993. ISBN 83-85817-28-X.
  • Klaus Richarz: Ptaki - Przewodnik. Warszawa: MUZA, 2009. ISBN 978-83-7495-018-3.
  • Jan Sokołowski: Ptaki Polski. Warszawa: WSiP, 1988. ISBN 83-02-00741-2.

 

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz kupić lub wynająć tę stronę internetową napisz!

biuro@oknabytom.net

Aktualności


Dzisiaj jest: Środa
22 Października 2014
Imieniny obchodzą
Abercjusz, Filip, Halka, Kordula,
Kordelia, Przybysława, Sewer

Do końca roku zostało 71 dni.
Zodiak: Waga


Jeśli chcesz
kupić lub wynająć tę stronę internetową napisz!

biuro@oknabytom.net

Nasze projekty